Gezondheidscentrum Hasseler Es Hengelo 2-7-2010
Het gezondheidscentrum bevindt zich in een wijk die als volgt kan worden getypeerd: Nieuwbouwwijk gebouwd in de jaren tachtig. Er staan vooral veel eengezinswoningen. Het is een tamelijk jonge wijk. Wel zal de komende jaren de gemiddelde leeftijd gaan stijgen en het bevolkingsaantal dalen. Deze trend is al langzaam ingezet. Het aantal inwoners van de wijk is nu 13.500 waarvan 40% tussen 30 en 55 jaar en 20% ouder dan 55 jaar. Van de inwoners is 9% allochtoon.
Sinds 2007 is het GHC gehuisvest in een prachtig gerenoveerd pand met uitbreiding in werkoppervlak, resulterend in een goed werkmilieu voor onze werknemers en gastvrijheid voor onze patiënten.
Missie
Voorop staat dat we als eerste adres in de zorg laagdrempelig toegang willen bieden aan een ieder uit onze populatie die een gezondheids gerelateerde vraag heeft.
We bieden een goede eerstelijnsgezondheidszorg in de breedste zin van het woord aan.
Visie
Er is sprake van een veranderde zorgvraag in de eerste lijn. Door de vergrijzing en de sterke groei van het aantal patiënten met chronische aandoeningen neemt de zorgvraag toe. De toenemende zorgvraag heeft verstrekkende gevolgen voor de eerste lijn. Dit vereist meer zorg en vraagt een andere organisatievorm. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zorggroepen voor chronische zorg en ketensamenwerking met de tweede lijn.
Daarnaast zijn er veranderingen in de hele financiering van de eerste lijn. De verzekeraars krijgen steeds meer een sleutelpositie bij de financiering en contractering.
Het gezondheidscentrum wil inspelen op deze ontwikkelingen door het aanbod van zorg te vergroten door meer samenwerking met andere disciplines zoals wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en de apotheek. Ook met de tweede lijn zal er intensiever worden samengewerkt waardoor er een substitutie van zorg van de tweede lijn naar de eerste lijn plaats kan vinden.
De verbouwing van het centrum is gerealiseerd in samenwerking met Carint waarbij de ruimtes opnieuw zijn verdeeld en Carint nu op de eerste verdieping gehuisvest is terwijl het Gezondheidscentrum op de begane grond huist.
Ook biedt het gezondheidscentrum huisvesting aan andere disciplines in de eerste lijn.
Hierbij valt te denken aan oogonderzoek in het kader van ketenzorg diabetes en andere chronische aandoeningen, stoppen met roken spreekuur en een spreekuur van praktijkondersteuners uit de Geestelijke Gezondheidszorg zoals maatschappelijk werkenden en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.
Voor de toekomst, als we meer ruimte tot onze beschikking hebben, valt te denken aan laboratorium faciliteiten, een psycholoog, diëtist, reizigersadvisering.